Φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού 2 – 3 ετών!
Το παιδί σ’ αυτήν την ηλικία, παραμένει στο μεταβρεφικό στάδιο και είναι σε θέση να μας δώσει μία πρώτη, ξεκάθαρη εικόνα τόσο των δυνατοτήτων του όσο και των αδυναμιών του. Η ηλικιακή αυτή περίοδος, είναι ιδιαίτερα σημαντική για να αντιληφθούμε ή και να επιβεβαιώσουμε δυσκολίες στην ανάπτυξή του και να ζητήσουμε έγκαιρα εξειδικευμένη κατεύθυνση….
Η κίνηση του παιδιού, 2 – 3 ετών χαρακτηρίζεται από την κατάκτηση αρχικά της βάδισης, ενώ εξειδικεύεται σε δυσκολότερες κινήσεις, που τώρα το παιδί μπορεί να κάνει και χωρίς βοήθεια. Όπως ν’ ανεβαίνει και να κατεβαίνει σκαλοπάτια, να περπατάει σέρνοντας ένα αντικείμενο π.χ. την τσάντα του ή ένα παιχνίδι, να σκαρφαλώνει, να πετάει μία μπάλα, να στέκεται στις μύτες των ποδιών του, να κλοτσάει, να τρώει μόνο του, κ.α. Σημαντικό επίσης είναι, ότι από την ηλικία των 2,5 ετών και μετά, το παιδί μπορεί με ασφάλεια ν’ απαλλαγεί από την πάνα του, έχοντας κατακτήσει τον έλεγχο των σφικτήρων. Ακόμη, πειραματίζεται με κατασκευαστικά παιχνίδια, να εξελίσσει τις κινήσεις του αυτές, στο συντονισμό ματιού – χεριού (οπτικοκινητικό), να δοκιμάζει πιο λεπτές κινήσεις με χρήση μικροαντικειμένων, να αποκτά ταχύτητα.
Αντιληπτικά, το παιδί εξελίσσεται καθημερινά, καθώς αρχίζει ν’ ασχολείται έντονα με τις λεπτομέρειες. Αρχίζει να μαθαίνει τα βασικά χρώματα, μιμείται και αναπαριστά ήχους και συμπεριφορές. Επίσης, σε πλαίσιο ομάδας, βγαίνει σταδιακά από τον εγωκεντρισμό του και αρχίζει να βρίσκει ενδιαφέρον στην παρέα των «φίλων» του, ωστόσο δεν είναι ακόμη σε θέση να επιχειρήσει ομαδικό παιχνίδι.
Η ομιλία του, αρχίζει να «καθαρίζει» και να εμπλουτίζεται. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στην επανάληψη λέξεων που ακούει και έντονη προσπάθεια να την εκφέρει σωστά και οι πρώτες οργανωμένες φράσεις και στην συνέχεια προτάσεις κάνουν την εμφάνισή τους.
Συναισθηματικά το παιδί, εμφανίζει ανάγκη ανεξαρτησίας και αυτόνομης λειτουργίας ενώ η κάθε προσπάθεια που κάνει με τον εαυτό του, του προσφέρει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση.
Τέλος, σε κάθε του αυτόνομη απόπειρα περιμένει την δική μας αντίδραση και έχοντας ανάγκη να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για σπουδαία κατάκτηση ή όχι.
Για την «Άλκηστη» με αγάπη από το my-family.gr
Back to news page