Καλικάντζαροι: Τα 5 πράγματα που ίσως δε γνώριζες!
Οι Καλικάντζαροι υπάρχουν στις παραδόσεις όλου του κόσμου. Τι λέει όμως η δική μας για τα “πειραχτήρια” των γιορτών;
Η Ελληνική Παράδοση είναι γεμάτη με έθιμα, μύθους, θρύλους και λαϊκές δοξασίες που συνοδεύουν τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μία από αυτές είναι και οι καλικάντζαροι.
Οι καλικάντζαροι εμφανίζονται στην παράδοση πολλών Ελληνικών πόλεων και μάλιστα η ύπαρξή τους και οι συνήθειές τους έχουν ερμηνευθεί με ποικίλους τρόπους.
Δείτε λοιπόν κάποια πράγματα που μάλλον δεν ξέρατε για τα “πειραχτήρια” των γιορτών.
1) Τι είναι οι καλικάντζαροι;
Οι καλικάντζαροι είναι “δαιμόνια”, που σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, τις μέρες που είναι τα «νερά αβάφτιστα» (δεν έχει βαπτισθεί ακόμα ο Χριστός) βγαίνουν από τα έγκατα της γης, για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους ανακατέψουν τα σπίτια, διότι είναι άτακτοι και τους αρέσουν τα παιχνίδια.
2) Πώς μοιάζουν οι καλικάντζαροι
Ο λαός τους φαντάζεται με διάφορες μορφές κατά περιοχή, με κοινό γνώρισμα την ασχήμια τους. Σε περιγραφές παρουσιάζονται κακομούτσουνοι και σιχαμένοι. Στη μορφή τους είναι άλλοτε νάνοι, άλλοτε και ψηλοί, σκουρόχρωμοι, με μαλλιά μικρά και ατημέλητα, μάτια κόκκινα, δόντια πιθήκου, δασύτριχοι, χέρια και νύχια πιθήκου, πόδια γαϊδάρου ή το ένα γαϊδάρου και το άλλο ανθρώπινο.
3) Οι συνήθειες των καλικαντζάρων
Η τροφή που επιλέγουν είναι σκέτη βρωμιά, συνήθως σκουλήκια, βατράχια, φίδια, ποντίκια κλπ. Παρόλα αυτά, τους αρέσουν και τα διάφορα εδέσματα των Χριστουγέννων.
Είναι πολύ ευκίνητοι. Ανεβαίνουν στα δένδρα και πηδούν από στέγη σε στέγη, σπάζοντας κεραμίδια, κάνοντας μεγάλη φασαρία. Ό,τι βρουν απλωμένο το ποδοπατούν. Άμα δε βρουν ευκαιρία, κατεβαίνουν από τις καμινάδες στα σπίτια και μαγαρίζουν τα πάντα.
4) Τι κάνουν οι καλικάντζαροι στους ανθρώπους;
Οι καλικάντζαροι, σύμφωνα με την παράδοση, δε μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους αλλά μόνο να τους πειράξουν, να τους ενοχλήσουν ή να τους φοβίσουν. Θεωρούνται μάλιστα μωροί και ευκολόπιστοι. Ωστόσο, σε άλλα μέρη, πιστεύεται ότι ανεβαίνουν στους ώμους των ανθρώπων που συναντούν τη νύκτα και προσπαθούν να τους πνίξουν, αν δεν αποκριθούν σωστά σε ό,τι ερωτηθούν. Άλλοι πιστεύουν ότι οι καλικάντζαροι παρασύρουν τους ανθρώπους σε χορό που όμως τους καλούς χορευτές τους ανταμείβουν, ενώ άλλοι ότι παίρνουν τη μιλιά σε όποιον μιλήσει κατά τη συνάντηση μαζί τους.
5) Πώς φεύγουν οι καλικάντζαροι;
– Οι άνθρωποι, προκειμένου να αποφύγουν τον συρφετό τον οποίο προκαλούν, ρίχνουν στα κεραμίδια κομμάτια από χοιρινό ή λουκάνικα ή ακόμα και ξηροτήγανα.
– Άλλοι τρόποι για να τους αποφύγουν οι «νοικοκυραίοι» είναι να κάνουν το σημείο του Σταυρού στην πόρτα, στα παράθυρα, στις καμινάδες, τους στάβλους και στα αγγεία λαδιού και κρασιού (για να μη τα μαγαρίσουν).
– Ο Αγιασμός των σπιτιών και μάλιστα την παραμονή των Φώτων.
– Ακόμα, η χρήση επωδών όπως το «ξύλα, κούτσουρα, δαυλιά καημένα» (Καλαμάτα), που όταν ακούσουν οι καλικάντζαροι φεύγουν. Αλλά και το πιο κλασικό που είναι η απαγγελία του «Πάτερ ημών» τρεις φορές.
– Επίσης, οι παλιοί κρεμούσαν έξω από την πόρτα χαϊμαλιά με ξέφτια, ώστε οι καλικάντζαροι να μετρούν τα “ξέφτια” τους και να ξεχνιούνται έξω από το σπίτι. Στην ίδια λογική, άφηναν στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού το κόσκινο της νοικοκυράς, για να μετρούν τις τρύπες του τα δαιμόνια.
Πηγή: Neolaia.gr
Back to news page