Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον πόλεμο;
Καλούμαστε για άλλη μια φορά, στο διάστημα των τελευταίων ετών, να διαχειριστούμε κρίσιμα γεγονότα, που σημαδεύουν με πολλαπλούς τρόπους τη ζωή μας, καθώς συνδέονται με τον κίνδυνο ή και την απώλεια της ίδιας της ζωής. Γεγονότα οικονομικά, περιβαλλοντικών καταστροφών, υγειονομικά και σήμερα το γεγονός, πλέον, του πολέμου στην Ουκρανία.
Πώς να αγγίξουμε τα συναισθήματα του φόβου και της ανασφάλειας, που διακινούνται μπροστά σε τέτοια γεγονότα, ατομικά και συλλογικά και που αφορούν όλες τις ηλικίες;
Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας; Πώς να τους μιλήσουμε για τον πόλεμο;
Δύσκολα ερωτήματα που απαιτούν σύνθετες απαντήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες γενικές κατευθύνσεις, που μπορούν να μας βοηθήσουν, να μιλήσουμε στα παιδιά μας για όλα αυτά και σήμερα για τον πόλεμο, με τρόπο αληθινό και ταυτόχρονα φροντιστικό για εκείνα και την ανάπτυξή τους:
• Επεξεργαζόμαστε, αρχικά, τα δικά μας συναισθήματα και τις δικές μας σκέψεις σχετικά με τον πόλεμο. Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα ελπιδοφόρο συναίσθημα.
• Λέμε την αλήθεια για τον πόλεμο, δίνοντας πληροφορίες ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού μας.
• Συζητάμε για τις δικές του πληροφορίες, σκέψεις και συναισθήματα, ενθαρρύνοντας τον διάλογο. Το περιεχόμενο του διαλόγου διαμορφώνεται σύμφωνα με την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού μας, αλλά φροντίζουμε να είναι πάντα σε ένα κλίμα που να εμπνέει γονεϊκή ασφάλεια και προστασία.
• Αξιοποιούμε το βιβλίο, διαβάζοντας μαζί με το παιδί μας αλλά και αντλώντας ιδέες για το πώς θα προσεγγίσουμε το θέμα του πολέμου. Με τα μεγαλύτερα παιδιά αξιοποιούμε και γνώριμα σε αυτά ιστορικά γεγονότα.
• Μεριμνούμε για τον περιορισμό της έκθεσης των παιδιών σε πληροφορίες και εικόνες από τα μέσα επικοινωνίας αλλά και από τις συζητήσεις μεταξύ των ενηλίκων.
• Αναζητούμε και προτείνουμε στα παιδιά μας τρόπους που μπορούμε να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όσους πλήττονται από τον πόλεμο.
• Θυμόμαστε, σε κάθε κουβέντα, να αναφερόμαστε στην ειρήνη και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων ως τον προορισμό και τη δυνατότητα του μέλλοντος.
Πηγή: Κακάρογλου, Ν. (2022). Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον πόλεμο. Αθήνα.
Back to news page